Sportzorgmasseur krachttraining

Sportzorgmasseur nascholing Physical Performance Trainer

Vraag de brochure aan

Meer informatie en aanmelden

INLEIDING

’Het gat verkleinen tussen de trainers/sportverzorgers en de Sportfysiotherapie’’ dat is de doelstelling van deze nieuwe bijzondere opleiding. Je leert in 6 dagen de zwakke schakels van een individu of een team herkennen door gebruik te maken van fysieke testen en videoanalyse. Vervolgens ga je met ‘’state of the art’’ behandel- en trainingstechnieken aan de slag om de zwakke schakels te versterken.
We gaan in op preventieve warming-up protocollen, screening modellen en trainingsvormen. We kijken kritisch naar reeds bestaande revalidatieprotocollen en leren trainingsschema’s opstellen, uitvoeren en evalueren. Alles gebaseerd op een gedegen, diepgaande sportanalyse en een gedegen (wetenschappelijke) onderbouwing.

Dus, wil jij in de praktijk (nog meer) het verschil gaan maken door de belangrijke schakel te zijn bij het voorkomen en herstel van blessures en het verbeteren van sportprestaties, dan is dit de cursus voor jou!
De opleiding wordt gegeven door Marsha Westerhof en Joeval Benjamins, 2 absolute toppers in de wereld van (sport)fysiotherapie en de begeleiding van topsporters en breedtesporters.

INHOUD

Sportanalyse
Je leert een sportanalyse te maken van verschillende takken van sport gebaseerd op de grondmotorische eigenschappen volgens de CLUSK systematiek (coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid) en energiesystemen. Hierbij leer je gebruik te maken van videoanalyse als een instrument om zwakkere onderdelen van de techniek en de beweegketen in kaart te brengen en te verbeteren.

Preventieprotocollen
Je leert preventieprotocollen opstellen, uitvoeren en evalueren bij een individuele sporter en een sportteam door gebruik te maken van o.a. :

 • warming-up protocollen (FIFA 11, Santa Monica Pep programm)
 • antropometrietesten, zoals het BMI, vetpercentage en overige lichaamssamenstelling
 • de “weak link” benadering (vaststellen en evalueren van o.a. core stabiliteit, valgus stand knieën, anteropositie cervicale wervelkolom en protractiestand van de schouders);
 • beïnvloeden en optimaliseren van de “weak link” met gerichte oefeningen
 • screeningsinstumenten en sportspecifieke testen (bv. Functional Movement Screen, mag7, single leg squat, ISRT (interval shuttle run test), Astrand test) en een sportspecifieke anamnese en inspectie
 • advisering van de sporter en de trainer op grond van testresultaten wat betreft belastbaarheid en inzetbaarheid van de sporter

Behandeltechnieken
Je leert “state of the art” behandeltechnieken toepassen tijdens het (preventieve) behandelprogramma bij sporters:

 • spiertechnieken
 • fascietechnieken
 • technieken met de foamroller
 • stretching technieken
 • active release technieken
 • tapetechnieken met niet-elastische tape en kinesiotape.

Trainingsschema’s
Je leert algemene trainingsschema’s te schrijven waarmee gezonde sporters winst kunnen boeken op de voor hun belangrijke fysiek aspecten van de sport.

6 reacties

 1. Een goede voorbereiding voor het begin van deze opleiding is niet voor niets. De docenten en sportfysiotherapeuten Marsha Westerhof en Joeval Benjamins zijn echte professionals en gaan er van uit dat je een goede basiskennis hebt van de lesstof. Op die manier kan er goed doorgepakt worden.

  Vanuit drie pijlers, gebaseerd op Evidence Based Sports Medicine, nemen zij je mee in deze opleiding. Daarnaast word je door hun jarenlange praktische ervaring met internationale topsporters en topteams gedurende de intensieve dagen van de opleiding telkens weer geprikkeld. Bijvoorbeeld om vanuit verschillend perspectief te kijken naar de geldende praktijk en de huidige wetenschap, en te blijven nadenken en daarnaar te handelen. Door de uitdagende theoretische lesstof meteen te toetsen en uit te voeren in de aansluitende praktijksessies brengen zij inhoud en praktijk direct bij elkaar. Marsha en Joeval zijn daarbij ook nog eens complementair in hun kijk op het verder brengen van individuele sporters en of teams. Dat heeft geresulteerd in telkens weer interessante onderlinge inhoudelijke discussies ook met ons als cursisten.

  Ik heb door deze opleiding een schat aan bagage opgedaan op dit nog mijns inziens veel te onderbelichte gebied voor de Nederlandse sport. Ik ben er van overtuigd dat je direct na het succesvol afronden van deze opleiding en vooral door deze twee deskundige en ervaren docenten, direct al als Physical Performance Trainer waarde kan toevoegen. Of het nu om trainers, coaches, teams of spelers zelf gaat.

  Deze opleiding zou in elke ambitieuze sportomgeving een toevoeging moeten zijn om de vaardigheid van trainers en coaches te verhogen ten behoeve van de optimalisatie van sportprestaties. Ik kan niet wachten op een vervolgopleiding.

  Marc Feitsma

 2. “Als fysiotherapeut ben ik dagelijks bezig met de behandeling van patiënten met diverse klachtenbeelden, van werkgerelateerde nekklachten en schouderoperaties tot verzwikte enkels. Binnen al deze verschillende klachten is het opbouwen van de fysieke belastbaarheid vaak van groot belang. De opleiding Physical Performance Trainer heeft mij hier enorme handvatten in gegeven. Zo zijn na het volgen van de opleiding de revalidatie/-trainingsschema’s specifieker te richten op de sport/wensen van de patiënt en zijn deze werkelijk in staat de patiënt op een hoger (prestatie)niveau te brengen. Ook het testen van zwakke schakels is een belangrijk speerpunt van de opleiding PPT. Met deze testen kan ik gerichter behandelen bij steeds terugkerende en/of wisselende klachten en bij gezonde sporters komt duidelijk naar voren hoe de sportprestaties te verbeteren zijn.
  De opleiding Physical Performance Trainer is dan ook een geweldige aanvulling voor mij als fysiotherapeut.”

  Linda van Dijk

 3. “Op 27 januari 2017 zijn wij met 19 personen aan de cursus Physical Performance Trainer in Zwolle begonnen. De 6 cursusdagen vlogen voorbij mede dankzij de zeer prettige en enthousiaste manier waarop Marsha en Joeval de interessante theorie met de praktijk weten te verbinden. Zij lieten zien dat de principes van de cursus Physical Performance Trainer niet alleen binnen de revalidatie toepasbaar zijn, maar ook binnen de (top)sport. De cursus Physical Performance Trainer bracht mij op deze manier een gestructureerde aanpak voor hersteltraining en diverse methodes om coördinatie, lenigheid, uithoudings- vermogen, kracht en snelheid te testen en te trainen die ik meteen, nog voordat de cursus was afgerond, kon toepassen bij mijn eigen loopgroepen. Het heeft mij de kennis en vaardigheid gebracht waarnaar ik op zoek was en geeft mij het vertrouwen dat ik mijn atleten op een juiste manier begeleid.
  Ook de grote diversiteit aan medecursisten, waaronder fysiotherapeuten, voetbal-, volleybal- en atletiektrainers en (sport)masseurs etc., draagt bij aan interessante discussies en nieuwe inzichten.
  Kortom: wil je je kennis vergroten in het uitvoeren van een sportgericht onderzoek, het sport specifiek testen en meten, het vaststellen van zwakke schakels, het opstellen van trainingsprotocollen en het toepassen van blessurepreventieve maatregelen voor sporters en het adviseren van sporters, teams en trainers en coaches, dan kan ik je de cursus “Physical Performance Trainer” van harte aanbevelen!”

  Peter Witteman

 4. “In de dagelijkse praktijk als atletiektrainer, van atleten op nationaal niveau, merk ik vaak dat atleten een klein pijntje of een beginnende blessure hebben. Als trainer vind ik het altijd erg lastig om in te schatten wat de ernst en de juiste vervolgstappen zijn voor de atleet in kwestie. Daardoor kon ik in het verleden meestal weinig voor de atleet betekenen behalve ze door te verwijzen naar de fysiotherapeut en te wachten tot ze bij de fysiotherapeut uit gerevalideerd waren. Door de opleiding Physical Performance Trainer kan ik zowel theoretisch als praktisch meer betekenen voor mijn atleten. Zo maak ik voor hen bijvoorbeeld een revalidatie schema met aangepaste oefeningen of geef ik kleine behandelingen en tapen. Tevens heb ik in de cursus nieuwe blessure preventieve trainingen en test- en meetmethoden geleerd. Allerlei zaken die ik dus goed kan gebruiken voor de atleten die ik begeleid!”

  Fynn van Buren

 5. Als Sportmasseur / Sportverzorger van de zaterdag selectie van Voetbalvereniging Voorschoten’97 merkte ik dat er een gat viel tussen behandelen en herstel van spelers zodat die fit zouden aansluiten bij de selectie na een blessure. Door deze opleiding te volgen, heb ik nog meer tools om mijn voetballers sneller en beter aan te laten sluiten bij de selectie. Maar ook het analyseren van de sport en kijken naar de weak links is onderdeel van de opleiding Physical Performance Trainer, zodat je eventuele blessures zo goed mogelijk kan voorkomen. De 5 cursusdagen zijn omgevlogen! De combinatie theorie en gelijk uittesten in de praktijk zorgden daarvoor. De docenten Marsha en Joeval zorgden er ook voor dat er genoeg ruimte voor discussie was. Zo ontstond een levendige cursus die van de eerste tot de laatste minuut boeiend was.
  Ik hoop mijn nieuwe kennis en vaardigheden niet alleen toe te passen bij de voetbalvereniging, maar ook bij andere sporters die andere taken van sport beoefenen.

  Henry de Vrij

 6. Denk jij ook wel eens bij het kijken van sportactiviteiten “goh , als hij of zij wat leniger zou zijn , wat sneller of sterker , dan zou zijn of haar sportprestatie aanzienlijk verbeteren ” het analyseren van sporters, kijken naar de grondmotorische eigenschappen, onderzoek doen en schema’s maken om de ‘weak-link’ van sporters te vinden en te verbeteren …..dat leer je allemaal met deze opleiding. Bovendien hoort daar blessurepreventie alsmede blessurebehandeling, testen en meten bij, compleet ten behoeve van de sporter of sportteams.
  In deze compacte opleiding wordt de theorie meteen in de praktijk getoetst, door de ervaring van de docenten gaat dit gemakkelijk in elkaar over
  Er wordt gewezen op steeds nieuwe ontwikkelingen in de sportzorg en performance training, het maakt je scherp en geeft aanleiding tot verdieping en zelfstudie.
  De inhoud is meer dan ik er van verwacht had en heeft me erg enthousiast gemaakt om in dit vakgebied aan de slag te gaan!

  Gerard Faaij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *